Ik had het goed uitgelegd, dacht ik. Toch kreeg ik weer eens iets anders dan waar ik om gevraagd had. Zo moeilijk kan het toch niet zijn, dacht ik geïrriteerd.

Hoe komt het nou toch dat als ik iemand vraag iets te doen, dat diegene dan wat anders doet dan dat ik bedacht had. Ik kwam er achter dat dat vaak te maken had met de manier waarop ik mijn opdracht uitlegde.

Samenwerken

Wat ik altijd het meest lastige vind aan samenwerken, is ervoor zorgen dat dat wat in mijn hoofd zit ook exact zo bij die ander op het netvlies staat. Als die ander net even iets anders ziet dan ik, krijg ik een ander resultaat. Je kent het spelletje wel. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Inderdaad: die ander zag dan niet wat ik wel zag. Samenwerken gaat over communicatie. Tot in detail uitleggen hoe je het wilt hebben. En uitleggen waarom die details belangrijk voor je zijn. Laat ik daar als tempomaker nu net niet zo goed in zijn!

Logisch toch?

Deze week had ik er weer zo een. Ik wilde een scan van een jaarrekening. Kort de vraag via de app gesteld. Ik kreeg vervolgens foto’s met schaduwen op het document. En ook nog eens scheef en onleesbaar. Pas toen ik uitgelegd had dat ik dit document nodig had voor iemand die ons project zou beoordelen en dat de foto’s er uit moesten zien alsof het document onder een scanner had gelegen, viel het kwartje. Leesbaar, recht en zonder schaduwen dus. Voor mij zo logisch. Die ander had geen idee dat dat zo belangrijk voor me was. Daar waren drie telefoontjes voor nodig. En een heleboel gezucht aan beide kanten.

Vertragen

Ik had dus beter even kunnen vertragen en vooraf kunnen uitleggen hoe ik het precies wilde hebben. Dat is voor mij hard werken. Maar nog altijd minder hard dan achteraf te moeten corrigeren. Dan mag ik namelijk ook nog mijn irritaties te lijf. En die vreten energie. Daarom vertragen en vooraf precies communiceren, dus. Dat werkt fijner Voor mij, en vooral voor die ander.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!