Voel jij je wel eens wiebelig en onzeker in rol als projectmanager? Ontbreekt het je aan helderheid waar je naar toe gaat? Of loop je een route die nieuw is voor je organisatie en ondervind je veel weerstand? Is er misschien een intern stemmetje dat je zacht, maar uiterst kritisch toespreekt zodra je in actie wilt komen? Of voelt je project als een zware last?

Als een struisvogel

Dat zijn niet zo’n fijne gevoelens. Misschien heb je dan ook wel de neiging om een tandje harder te gaan werken, zodat je kan laten zien dat je het goed doet. Het kan ook zijn dat je als een struisvogel je kop in het zand steekt, omdat je gewoon even niet wilt zien dat dit er is. Of houd je jezelf in zo’n situatie stoer, zeg je dat het allemaal wel meevalt en geef je jezelf een schop onder de kont?

Dat is heel menselijk. Er is geen projectmanager die dat niet doet. Het ellendige is alleen dat het, vaak korte tijd later, weer hetzelfde liedje is. De riedel van wiebelig voelen, het ontbreken van helderheid, weerstand ondervinden, ondermijnende stemmetjes of dat zware gevoel komt dan gewoon terug. Hoe komt het nou dat dit telkens gebeurt, ondanks jouw pogingen om gewoon door te gaan?

Je project aanpakken

Je hebt vast bij aanvang van je project de vraag gekregen ‘hoe ga jij je project aanpakken’? Weet dan dat dat twee vragen zijn in één zin. Het gaat namelijk niet alleen om het project, maar ook om jou als projectleider.

Meestal krijgt die ‘jij’ weinig aandacht. Je organisatie bevraagt je daar immers niet op. Ze willen weten wat je gaat doen, met wie je gesproken hebt en welke stappen je gaat nemen. Maar heb jij ooit een opdrachtgever gehad die vraagt ‘hoe voel je je in je rol?’, ‘sta je stevig?’ of ‘wat staat er nog in de weg om te gaan doen wat je hier op papier hebt gezet?’.

Resultaten boeken

Toch zijn dat hele relevante vragen als je resultaten wilt boeken in je project. Jij en je project staan immers niet los van elkaar. Als jij je lekker voelt in je rol als projectleider, is de kans groot dat je project soepel loopt. Als jij groeit als projectleider, groeien de resultaten in je project met je mee. Omgekeerd werkt het ook zo: voel jij je wiebelig, onzeker of niet gesteund, dan zie je dat terug in je project en in je resultaten. Dat is dus een goede reden om jezelf in je rol als projectleider eens wat extra aandacht te geven.

Hoeveel aandacht besteed jij eigenlijk aan je project? En hoeveel aandacht gaat er naar jou als projectleider?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!