Heb je mensen in je team die niet willen veranderen waardoor je tegengehouden wordt? Heb je het gevoel dat je niet serieus genomen wordt door je collega of krijg je steeds kritiek?

Veel projectmanagers herkennen dit. Je project voelt dan als ploeteren. Toch kan je project ook gewoon leuk zijn.

Verschillende mensen

In maatschappelijke projecten werk ik met verschillende mensen: bewoners, eigen collega’s en natuurlijk verschillende samenwerkingspartners. Al die mensen hebben hun eigen kijk op de wereld. Die kijk hoeft natuurlijk niet overeen te komen met mijn beeld van de werkelijkheid.

Als die beelden niet matchen dan merk ik dat direct. Mijn boodschap komt niet over. Mensen doen niet wat ik van ze vraag. Ik krijg kritiek of mensen worden boos. Of mijn opdrachtgever hijgt in mijn nek om grip te houden op de situatie.

Maatschappelijke projecten

Pas veel later doorzag ik dat mijn projecten vooral maatschappelijke projecten waren en anders van aard zijn dan een gemiddeld vastgoedproject. Alleen al de lange rij van bewoners en partijen waar je mee samenwerkt, maakt het tot een complex en ingewikkeld geheel.

Dergelijke projecten vroegen dus andere vaardigheden van mij als projectmanager. Dat wist ik toen nog niet. Ik begon destijds vooral aan mijzelf te twijfelen. Voelde me onzeker. Ik vroeg me af of ik het vak wel zou kunnen. En dat hielp natuurlijk helemaal niet om die projecten alsnog van de grond te krijgen. En zo ploeterde ik jaren door.

Ploeteren

Als projectleider sta ik middenin en krijg ik alles over me heen. Ik probeer mijn project ondanks alle tegenwerking een goede kant op te sturen en ga nog een tandje harder werken om het alsnog voor elkaar te krijgen. Het is hard werken en het maakt me onzeker. Ploeteren noem ik dat.

Dat kan ook anders. Projecten kunnen namelijk gewoon leuk zijn. De belangrijkste stap hierin is dat je beter gaat begrijpen hoe de wereld er voor een ander uitziet. En dat je je communicatie en gedrag zodanig aanpast aan die ander, dat het kwartje aan de andere kant wel valt. Op dit vlak is vaak veel winst te behalen.

Coachingsgesprek

Ik kan je helpen om je project te veranderen van een ploeterproject naar een project dat soepel loopt en vooruitgaat. Wil je hierover met me in gesprek, plan dan een coachingsgesprek in.

Een coachingsgesprek levert je in ieder geval meer inzicht op in hoe je dit kan veranderen. Ik denk hier graag met je over mee.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!