Als je kijkt naar hoe andere projectmanagers hun project aanpakken, dan kan je zo maar het gevoel bekruipen dat die ander veel beter is dan jij. Een venijnig stemmetje vertelt je dat je nooit zo goed bent als die ander. Dat maakt dat je onzeker wordt.

Als dit je wel eens overkomt, weet dan dat het helemaal niet de bedoeling is dat jij net zo (goed) wordt als die andere projectmanager. Integendeel. Het gaat erom dat jij een eigen manier van projecten managen ontwikkelt en daar de beste in wordt.

Leren van andere projectmanagers

Van andere projectmanagers kan je veel leren. Ze kunnen je ideeën geven over hoe je je project kan aanpakken of je sparringpartner zijn. Dat is helpend en brengt jou en je project verder. Hoe anders wordt het als jij jezelf met die ander gaat vergelijken? Vanaf dat moment zie je waarschijnlijk alleen nog maar waar die ander beter in is en waar jij steken laat vallen. Geen wonder dat je dan het gevoel krijgt dat je niet zo goed bent als je collega projectmanager en hier onzeker van wordt.

Je kwaliteiten inzetten

Vergelijken is onnodig. Projectmanagement is mensenwerk. Hoewel de methodieken die we gebruiken vaak vergelijkbaar zijn, verschilt de invulling van deze methodiek per projectmanager. Je kan resultaten boeken in je project en op een plezierige manier werken door jouw manier van projecten managen te ontdekken en hier steengoed in te worden. Dat doe je door jezelf te zien zoals je bent: met je kwaliteiten én met de punten die nog om aandacht vragen. Je kwaliteiten ga je inzetten voor je project. Dat is jouw toegevoegde waarde. Voor die andere punten zoek je naar een oplossing binnen je team. Als projectcoach begeleid ik projectmanagers in dit proces.

Minder vergelijken

Als we onszelf vergelijken met anderen, gaat het vaak om projectmanagers die 10 jaar meer ervaring hebben dan wijzelf. Je hebt dan een rolmodel gevonden waardoor je een beter beeld krijgt van de ontwikkelingsstappen die je mag gaan nemen. Het is alleen niet zo dat je in een week 10 jaar vooruit hoeft te gaan. Degene die jij voor ogen hebt, heeft het vak met vallen en opstaan geleerd en heeft zo stapsgewijs vaardigheden ontwikkeld. Dat mag jij ook. Door jezelf een dergelijk groeiproces te gunnen, maak je je projecten voor jezelf een stuk leuker en makkelijker.

Projectmanagerskwaliteiten

Dus, als jij regelmatig twijfelt aan je eigen kwaliteiten als projectmanager, dan wil ik je uitnodigen om meer naar jezelf te kijken en minder naar anderen. Door te onderzoeken wat jouw kwaliteiten zijn en deze verder te gaan ontwikkelen, ga je ervaren dat jij successen kan boeken. Je zet een eerste stap in de richting van de projectmanagerskwaliteiten die je graag wit ontwikkelen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!