Eigenlijk zou je het wel wat rustiger willen hebben. Je hebt jezelf al meerdere keren voorgenomen om het dit jaar anders te gaan doen. Dan is het weer december. De deadlines in je projecten stapelen zich op. Het lijkt wel of voor de kerstvakantie alles tegelijk af moet. Zucht…

Waarom nemen we onszelf zo vaak voor om het rustiger aan te doen en krijgen we het vervolgens niet voor elkaar? Hoe graag je dit ook wilt.
Dat komt omdat we denken dat we pas kunnen veranderen, als bepaalde voorwaarden zijn ingevuld.

Minder werkdruk

Stel je zou graag minder werkdruk willen ervaren en meer tijd voor jezelf willen hebben. Misschien spookt er dan een stem door je hoofd die zegt dat er pas tijd komt als je kind naar de middelbare school gaat. Of dat je pas tijd kan maken als een project, wat veel van je eist, af is. Vervolgens blijkt dat je kinderen ook als ze ouder worden nog steeds veel tijd vragen en komen er, na dat veeleisende project, gewoon weer nieuwe projecten op je bordje. Je agenda blijft overvol. Het gevoel dat je structureel tijd tekort hebt, verandert niet. Zelfs niet als je de voorwaarden gerealiseerd hebt, waarvan je denkt dat die noodzakelijk zijn om het rustiger te krijgen.

Tijdsvreters

Zelf heb ik dat ook jaren gedaan. Ik was altijd druk. Ik wilde al jaren meer ruimte voor mezelf en meer ontspanning. Dat sprak ik ook uit naar mijn omgeving, maar er veranderde niks. Tot het moment dat ik besloot dat ik me vanaf nu rustiger wilde voelen. Natuurlijk lukte het me niet om de grote tijdsvreters binnen een dag aan te pakken. Wat wel lukte was om diezelfde dag een kort rustmoment in te bouwen en twee avonden in de week vrij te strepen waarin ik lekker niks hoefde.

Remmen is tegenreactie

In het begin voelde dat heel ongemakkelijk. Hoezo loop ik hier niks te doen, terwijl de acties zich torenhoog opstapelen? Ik leerde van mijn coach dat remmen altijd een soort van ongemakkelijke tegenreactie oproept en dat ik daar gewoon even niks mee hoef te doen. Het ongemak er laten zijn in plaats van het oplossen. Het vroeg even om oefening, maar hierdoor werd het al snel rustiger.

Juist doordat ik meer rust ging ervaren, voelde ik beter aan waar ik behoefte aan had en ging ik daar prioriteit aan geven. Ik begon manieren te bedenken hoe ik dat voor elkaar kon krijgen. Ik merkte ook dat ik hierdoor makkelijker nee kon zeggen en het schuldgevoel dat daar vaak op volgt, kon verdragen. Laat dat nou de grootste veroorzaker zijn van mijn altijd volle agenda.

Meer rust in je hoofd

Ik zag het ook terug in de resultaten die ik boekte in mijn projecten. Ik had meer energie, omdat ik beter sliep. Ik kreeg meer focus, waardoor ik taken sneller kon uitvoeren. En ik zag veel meer mogelijkheden om mijn project zo te organiseren, dat de resultaten bereikt werden en ik me er ook nog prettig bij voelde. Allemaal energielekken die met een kleine verandering werden aangepakt.

Dus als je eigenlijk graag meer ruimte wilt voor jezelf, begin er dan vandaag mee. Heb je geen idee hoe? Ik denk graag met je mee over welke kleine veranderingen jij kan doorvoeren, zodat jij meer ruimte krijgt voor jezelf en je project er wel bij vaart.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!