Spanningen in mijn project. Onuitgesproken zaken. Ik weet dat daar veel te halen is, als ik dat bespreekbaar zou maken. Toch loop ik daar als projectmanager het liefst met een grote boog omheen.

Daar is een goede reden voor. Dat komt namelijk omdat ik het best lastig vind om met die onderwerpen aan de slag te gaan.

Kop in het zand

Mijn planning.
Mijn begroting.
De opdracht die ik heb meegekregen.
Een opdrachtgever die iets graag wil.
Deze onderdelen van mijn project krijgen alle aandacht.

Zachte signalen negeer ik. Als iemand tegen mij ‘ja’ zegt en vervolgens ‘nee’ doet. Of als ik me onzeker voel, geen steun krijg en het voelt alsof ik er alleen voor sta. Niet piepen en doorgaan. Ik steek mijn kop in het zand. Gelukkig zijn er voldoende urgente zaken die om een oplossing vragen. En ik vlucht weg in de zoveelste actie.

Vertragen

Pas als ik afstand neem en vertraag, ontstaat er ruimte voor wat er onderhuids speelt. Dat is geen makkelijk proces. Voelen wat er speelt, is vaak pijnlijk. Het roept weerstand op bij mijzelf. Maakt me bang. Dat is precies de reden waarom ik er het liefst met een grote boog om heen loop. Net als iedereen.

Alleen door te vertragen, krijg ik zicht op wat er echt speelt. Kan ik aanvoelen wat ik moet doen om het te veranderen. Dan popt er vaak een inzicht op. En zie ik hoe ik dat moet gaan oplossen. Dan kan ik doorgronden wat me tegenhoudt. Waar ik het te pijnlijk vind of waar het me bang maakt. Om vervolgens de moed te verzamelen om er toch mee aan de slag te gaan. Zo werk ik met de onderwaterwereld in mijn projecten.

Voelen

Voelen dus. Voelen wat er aan de hand is, Nog een laagje dieper gaan. Bij anderen en bij mijzelf. Gemakkelijk is dat niet. Integendeel. Maar als ik het wel doe, levert het veel op. Het stelt me in staat om de onderhuidse spanning uit mijn team te halen. Zaken bespreekbaar te maken die onbespreekbaar leken. En het zorgt ervoor dat we weer met plezier en vertrouwen kunnen werken aan ons project. Dat maakt voor mij het werken met die onderwaterwereld steeds weer de moeite waard.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!