Werk jij aan een maatschappelijk project en herken je dit?

  • Je zit regelmatig klem tussen de wensen van bewoners die je hoort en de manier waarop je organisatie of samenwerkingspartner hiermee omgaat.
  • Je hebt het idee dat je soms een compleet andere taal spreekt dan je collega’s of je samenwerkingspartner.
  • Je durft je project eigenlijk niet los te laten, omdat de kans groot is dat er iets anders gebeurt dan wat oorspronkelijk de bedoeling was zodra je je omdraait.
  • Je slikt die kritisch noot in, omdat je bang bent voor de reacties die je krijgt.
  • Je voelt je je hierdoor soms niet gehoord, onzeker of hebt het gevoel er alleen voor te staan.

Stevig in je schoenen staan

Misschien denk je dat dit er gewoon bij hoort. Soms is dat inderdaad het geval. Veel vaker is het echter een symptoom van iets anders. Namelijk dat jij je plek nog niet helemaal inneemt in je maatschappelijke project. Dat je nog niet helemaal stevig in je schoenen staat en er vol voor durft te gaan.

Kwetsbaar

Zelf heb ik jaren hiermee geworsteld. Ik had voldoende ideeën over hoe het anders kon. Over hoe ik vastgoedprojecten samen met bewoners kon organiseren. En ik had voldoende vakinhoudelijke kennis om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Toch stokten vele van de initiatieven waar ik aan werkte. Natuurlijk heb ik de hele buitenwereld eerst de schuld gegeven.

Uiteindelijk kwam ik erachter dat dat te maken had met hoe stevig ik zelf in mijn schoenen stond. Durfde ik wel echt voor mijn ideeën te gaan staan? Ik voelde me onzeker of ik het wel het goede deed. Een mooi verhaal aan de buitenkant, maar van binnen voelde het nog erg kwetsbaar.

Stevigheid

Ik kwam er ook achter dat die onderbuik signalen wel degelijk hout sneden, ook als ik nog niet concreet kon benoemen wat er mis was. En dat ik onzekerheid niet weg hoef te stoppen door te doen alsof ik het allemaal makkelijke aan kan, maar juist mag gebruiken om te onderzoeken welk onderdeel spannend is en daar vervolgens hulp bij mag vragen. Stevigheid, maar dan wel op een liefdevolle manier en op een manier die mijzelf ook dient.

Je plek innemen

Ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben. En dat voor veel mensen, die werken aan maatschappelijke projecten, hier nog een wereld te winnen is. Door je plek binnen je project in te gaan nemen en te gaan staan voor wat jij belangrijk vindt, kan je het verschil maken voor bewoners of voor een wijk. Door dat te doen groeit je zelfvertrouwen en komt het enthousiasme, waarmee je oorspronkelijk begonnen bent aan deze klus, direct weer terug. Het voelt dan gewoon dat het klopt wat je doet: voor jezelf, voor je team en voor de opgave waar je aan werkt.

Hoe is dat voor jou? Durf jij al echt je plek in te nemen binnen je project en te gaan staan voor jouw ideeën?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!