Je bent van nature een twijfelaar en vindt het lastig om beslissingen te nemen. Nog even overdenken. Je bekijkt de zaak van alle kanten. Je weet dat je een beslissing moet nemen, maar neemt hem niet.

Ben jij een dubber of twijfelaar? Vaak wordt dat veroorzaakt doordat je alle gevolgen van je beslissing wilt kunnen overzien.

Informatie inwinnen

Hoe zorgvuldig je je informatie ook hebt verzameld om tot een goede beslissing te komen, er komt een moment dat je niet meer informatie krijgt. Terwijl er nog steeds onzekerheden en onduidelijkheden zijn. Je moet het dan doen met de informatie die je op dat moment hebt. Die onzekerheid kan je verlammen, omdat je bang bent de verkeerde beslissing te nemen. Hierdoor neem je vervolgens geen beslissing.

Wat hierbij kan helpen is dat je jezelf toestaat om op een beslissing terug te komen. Zodra je de eerste stap zet, komt er namelijk nieuwe informatie binnen en ontstaat er een nieuwe situatie. Dat kan een hele goede reden zijn om je beslissing te herzien.

Koers verleggen

Een voorbeeld uit de praktijk: als ik met de zeilboot een tochtplan maak, beslis ik hoe wil gaan varen. Kom ik tijdens de zeiltocht na een uur varen een zeeschip tegen dat op ramskoers ligt, dan is dat nieuwe informatie. Ik neem dan de beslissing om mijn koers te verleggen en om toch een andere route te varen. Logisch toch?

Beslissing nemen

Als projectmanager is dat niet anders. Door te beslissen en een eerste stap te nemen, kom je erachter of je veronderstellingen kloppen en kan je checken of je beslissing de juiste was.

Als je geen beslissing neemt en niet gaat doen, krijg je dus ook geen nieuwe informatie binnen die je gaat helpen om je project bij te sturen in de richting die je graag wilt.

Beslissen zonder dat je alles kan overzien, leidt dus niet tot verkeerde besluiten. Beslissen helpt je juist om nieuwe informatie te kunnen verzamelen. Je kan dan toetsen of je met je genomen beslissing nog op koers bent en vervolgens je project bijsturen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!